Äntligen på väg

Äntligen på väg – Sankt Petersburg, Veliky Novgorod, Moskva

Efter mycket velande är vi äntligen på väg på vår stora resa. Kanske är det som Lonely Planets Tony Wheeler säger, det svåraste är att bestämma sig för att åka. Då det är bestämt, så gör du det bara. Nu har vi äntligen fått en början på bloggen vi lovat folk också. Det tog en stund att komma över känslan av semester och så är WordPress snäppet mer komplicerat än vi först trott.

Så vad har vi gjort? En fin söndagsmorgon i början av maj rullade Allegrotåget ut från Järnvägstorget i Hesingfors. Första målet var Sankt Petersburg, en stad vi båda hade höga förväntningar på. Vi blev inte besvikna och vår första vecka i Ryssland var fantastisk, delvis hjälpt av underbart väder.

Vi anlände i tid för att se ryssarna fira den stora Segerdagen. Eller rättare sagt, vi tittade på de som tittade på programmet. Folk trängdes i flera lager längs gatorna för att se paraderna och träden var fulla av unga män som klättrat upp för en bättre utsikt. Vi vandrade genom Vinterpalatsets oändliga utställningar, besökte palatset Tsarskoe Selo utanför staden och cyklade genom tät trafik och små, lugna öar. Sen var det förstås hockey-VM. St Petersburg, där hälften av matcherna spelades, hade organiserat en hockey-by i centrum, full med folk från Finland, Ungern, Slovakien osv. Höjdpunkten var att se Finland slå Frankrike i Yubileynystadion – vår första internationella hockeymatch live.

SONY DSC
Bäst utsikt fås uppifrån.
SONY DSC
Pigg jig till veteranernas minne?

Efter en vecka tog vi närtåget tre timmar till Veliky Novgorod, som enligt turistinfon är staden där Ryssland föddes. Den lugna småstaden har en vacker kremlin, många kyrkor och en strand vid Volkhovfloden. Samt, på vår gata, både bedårande och klart mer skrämmande vakthundar.

SONY DSC
Grannens bedårande beskyddare tar sin uppgift på allvar.

Den andra dagen i Veliky Novgorod svängde vädret och det blev starten för 10 dagar regn. Vi tog nattåget till Moskva och delade en platzkartvagn (tredje klass) med ryska juniorgymnaster och en tant som mumlande konstant, ibland på franska. Tonåringarna uppförde sig betydligt bättre än väntat och vi fick några timmar sömn innan vi anlände 5:15. Det kommer dock att krävas lite övning innan vi klarar av att krypa upp i och ut ur den övre bädden med mer elegans.

Moskva var stort, grått och stressigt och vårt hostell kändes kaosartat. Vi såg höjdpunkterna såsom St Basils katedral, Kreml och Röda torget, samt en drös andra sevärdheter. Vi gick mycket, ibland vilse, och tittade på noggrannt dekorerade metrostationer. Vi såg även Zenit slå lokala Dynamo Moscow på en ytterst välbevakad Chimkiarena. Vi såg klart mer poliser på denna fotbollsmatch än vad vi har sett på konserter efter Frankrike och Belgiens terroristattacker, runt EU-möten och på internationella sportevenemang i Belgien. Sist men inte mist, så träffade vi Erasmusvännen Evgeniy tio år efter Budapest.

SONY DSC
Klassiska Moskva.
SONY DSC
På väg upp till Michail Bulgakovs lägenhet.

Det må finnas mycket att se i Moskva, men ingendera av oss var särskilt missnöjd med att lämna staden efter en vecka. Kanske var det vädret, trafiken, hostellgrannarna, eller kanske känslan av att alla var på väg någonstans, snabbt, men tåget till Vladimir innebar en välkommen förändring.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s